Çini

0
170

Kırmızı, mavi, yeşil

İznik çinisinin sim hammaddesinde. Kuvarts taşı, su, kil, cam özel kovalarda karıştırılıyor. Boyama aşaması çok ilginç. Her çini ustasının belli rengi var. Kimisi yeşili, kimi kırmızıyı, kimi turkuvazı daha iyi boyuyor. Çintemani, kalyon desenleri, laleler, karanfil ve güller, hepsi İznik çinileriyle hayat buluyor. Bir daha da kolay kolay solmuyor, kırılmıyor.

Çini çarşısı da gezmeye değer. Kolyelerden, duvar süslemelerine çininin her türü var burada. Seramik ve çini atölyesi sahibi Kadir Yılmaz’a göre İznik çinisiyle diğer çiniler arasındaki fark, karışımındaki kuvarsın bol ve sanatsal değerinin yüksek olması… Çininin kalitesini anlamanın yolu da metal bir çubuk ile çiniye vurmak; kuvarsı yüksek orandaki bir çiniden çok daha tiz bir ses çıkıyor. İznik çinilerinin farklı örneklerini bulabileceğiniz bir başka merkez de Süleyman Paşa Medresesi. Geçmişte birçok ünlü bilim adamının topluma kazandırıldığı bir okul olan Süleyman Paşa Medresesi onarılarak sosyal faaliyetlerin yapılacağı ve ilçede üretilen ünlü İznik çinilerinin sergilenmesi ve satışının yapılacağı bir yer haline getirilmiş bulgaria vacation.

İznik Yerel Gündem 21 Evi, Çiniciler Çarşısı ve Eğitim Merkezi olarak ziyaretçilere kapılarını açan Süleyman Paşa Medresesinde, İznik’in çok önemli zenginliği olan çiniciliğin nadide örnekleri gören herkesi hayran bırakıyor. Bin yıla yaklaşan tarihiyle çini, Anadolu toprağının en kendine has sanatlarından biri. 300 yıla yakın süren sessizliğin ardından yeniden hayatla buluşuyor. Çiniler, toprağın insan eliyle biçim bulma ve “kızgınlık” serüveni… Ve başta Anadolu olmak üzere tüm uygarlıkların kültürünü yansıtan görkemli sanat yapıtları… İznik, sadece çinileri için bile gitmeye değer.

İznik Çinilerinin Özellikleri

– Son derece temiz beyaz astarlan, sert sırları, sır altı tekniğindeki bezemeleri ile başarılması çok güç bir seramik tekniği söz konusu.

– Çini plaka ve evanilerde kullanılan bazı renkler, özellikle de mercan kırmızısı, elde edilmesi ve uygulanışı son derece güç karışımlar.

– Hamur, astar, sır karışımı olarak yüzde 85 oranında kuvars-kuvarsit ihtiva etmesi açısından, seramik literatüründe teknolojik olarak başarılması çok güç olarak tanımlanır.

– Çiniler, form tasarımı açısından diğer mimari elemanlarla bütünleşmiştir.

– Kullanılan renkler yarı değerli taşların renklerinden etkilenmiştir. Örneğin, mercanın kırmızısı, malakitin, firuzenin yeşili, lapis lazulinin koyu mavisi gibi İznik Çinileri.

– Sırların hafif matlığı gözleri yormayan, ışığı çok yansıtmayan bir özelliğe sahiptir.

– Çini ve evanilerin desen tasarımları alegorik ve sembolik değerler yanında, ülkemizin flora ve faunasını yansıtır.

– Çinilerdeki geometrik örgülü düzenlemeler ise gökyüzü yani semavi kurallarla fert arasındaki ilişkinin, yani kozmolojik düşüncenin yansımasıdır.

– Kitabeler ve yazılar genellikle anlam olarak, iddialı ve kişiyi yücelten egosantrik metinleri içermez; İslam düşüncesi ve felsefesini yansıtırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz