BATI DIŞINDAKİ HIRİSTİYANLIK AKIMLARI

0
70

Kültürler arasındaki etkileşim, dinamik bir olgu olup Hıristiyanlığın başından be­ri bilinmekteydi. Hıristiyanlık Musevilik­ten kaynaklanıp Yunan-Roma dünyasında gelişmişti. Bu konuda kaleme alınmış olan Yunanca metinler çok geçmeden Ak­deniz havzasındaki dillere çevrilmişti. Hı­ristiyan Avrupa bu süreci kapatmış gibiy­di. Nitekim, Hıristiyanlık uzun süre bir ölçüde kendi yaratmış olduğu Avrupa kültürüyle bütünleşmiş, onun bir parçası sayılmıştı.

Hıristiyan misyonerleri mesajlarını Avru­pa kültürünün biçimleri altında ihraç etmiş­lerdi. Asya ve Afrika ülkelerinin özgürlük­lerine kavuşmaları üzerine, Latin Amerika halklarının ağırlığı ve Hıristiyanların yer­yüzündeki yeni dağılımı verileri değiştir­mişti. 1950′li yıllardan bu yana, Batılı ol­mayan ülkeler Hıristiyanlığın uygulanma­sında kendi duyarlıklarının dikkate alınma­sını istemişlerdi.

Afrika’daki Hıristiyanlık

Afrika’daki Hıristiyanlık, animist dinlere özgü bir olguyu, insan ile evren arasındaki ilişkiyi ve bunun yanı sıra canlılar ile ölüler arasında bir ortaklık, bir tür birlik bilincini ön plana çıkardı. Kitabı Mukaddes’teki metinler arasında özellikle Eski Ahit’le il­gilenildi. İsa’nın kişiliği ve rolü yeni san­larla yeniden yorumlandı (Ata, Öğretmen, İyileştirici). Asya’da, özellikle Hindis­tan’da, insanların iki dine birden mensup oluşu tartışmalara yol açmış, İsa evrenselli­ği sayesinde Hindu tanrılarının kisvesi altında görüntülenmiş ve dünyanın yaratılı­şında kendisine önemli bir rol atfedilmişti. Kitabı Mukaddes metinlerinden de en çok ahlaki öğütler üzerinde durulmuştu.

Başka ülkelerde ise, Budizm mirası, Hı­ristiyanlığın yeniden yorumlanmasına hiz­met etmiştir. Daha başka yerlerde ise, sosyopolitik protestolar inanç ve teolojiyi can­landırmıştır (Güney Kore’de Minjung te­olojisi). Latin Amerika’ya gelince, hem ay­dınlar hem halk Avrupa ve Kuzey Amerika Hıristiyanlığından uzak durduğu için, ilahi­yatçılar Hıristiyanlığın daha çok kurtarıcı niteliğini vurgulamış, hatta bu konuda Marksist bir analize başvurmuştu (esaretten kurtulma).

Read More about ÖKüMENİK HAREKET

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz