Gazi Hüdâvendigâr

0
127

Gazi Hüdâvendigâr ziyaret yeri Bursa şehrinin batı tarafında Eski Kaplıca yanında büyük bir türbe ve eski bir tekkedir. Mübârek kabri üzere saban oku ve zev- lesi kadife ile kaplı asılı durur ve şehid olduğu kanlı elbisesi ve diğer aletler ve koşumları tamamen korunmuştur. Ancak mübârek türbesine insan girdiğinde dehşet hâsıl olur. Saltanat müddeti 30 sene ve ömürleri ise 70 senedir. [234b]

Hudavendigâr Gazi saltanatında olan şairleri bildirir

Hudavendigâr Gazi zamanında olan âlimleri ve sâlihleri bildirir

Murad Gazi Hudavendigâr oğlu Yıldırım Bayezid

Han’ın tahta çıkışının kısaca anlatılması;

tarihinde Bursa’da tahta çıktı. Yıldırım gibi dört ta-rafındaki kâfiristanları yağmaladı, dağıttı ve fethedip babasının kanını alarak gazalar etti.

Yıldırım Bayezid Han

Yıldırım Bayezid Han’ın fetihleri Evvelâ Rumeli’nde Üsküp yakınında Kıratova, Üsküp, Vidin, Vodane, Hıroz, Yanbolu, Silistre, Uruscuk, Yergögi, Nigebolu kalelerinin fethi ve Anadolu’da Alaşehir, Beyşehri, Seydîşehri ve diğer Konya, Aydın, Saruhan, Ayasuluk, Milâs, Balat, Teke, Menteşe, diğer Osmancık, Kastamonu, Amasya, Aksaray, Niğde, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Malatya kaleleri.

Bu anılan kaleleri ve nice yüzlerce beldeleri fethedip bir se-nede yedi kere Anadolu’dan Eflak ve Boğdan’a geçip feth ettiği için Emir Sultan Yıldırım lakabıyla lakaplandırdığından dolayı “Yıldırım Han” dediler.

O sene İstanbul’u derya gibi askerle muhasara edip bilek zoruyla ile kadı tayin etti, böylece şer’-i mübîn icrâ olurdu- Unkapanı’ndan tâ Gül Camiye varıncaya kadar 700 Müslüman hanesi ile mamur olup Aya Kapısı’nın iç yüzünde Sirkeci Tekkesi mahkeme ve Gül Cami ibâdethaneleri idi istanbul day trip.

Daha sonra hicretin 805. [1402] senesinde tedbirsizlik ve kötülüğü isteyen adamlarının yanıltıcı görüşleriyle Timur Han, Hind ve Acem diyarlarından çıkıp Yıldırım Han ile cenge başlayınca Yıldırım Han gördü ki bütün askeri kendinden yüz çevirip Timur’un yanma kaçtılar. Kapı kullarıyla kendisi yalnız kalıp savaş ve er: meydanında yiğitlikler ve cengaverlik göstererek yüzlerce Tatar askerine kılıç yetiştirip yiğitlik, önderlik, emirlik

ve kahramanlık ederdi. Lâkin kendileri iş görmemiş, yara bere yememiş ve ark atlamamış, yetişmemiş tay ata binip bir dahi Tatar içine at sürünce attan tekerlendi. At kaçınca Tatar içinde yaya kaldı. Tam bir saat yaya olarak Tatar ile ceng edip tirkeşinde (ok kabı) oku kalmayıp elinden kılıcı düşünce Tatar, Yıldırım Han’ın başına üşüşüp elini ayağını bağlayarak nursuz Timur’un huzuruna götürdüler. Timur ayak üzere kalkıp tazim edip yarana oturtarak;

“Safâ geldin, felek hâlidir, böyle olur, gam yeme” diye nice sohbetler etti. Konuşma sırasında Timur;

“Ey birader Yıldırım Han! Senin elinde biz senin gibi Allah saklasın yenilip beni senin yanına bu hâl ile getirseler, beni neylerdin?” deyince hemen Yıldırım Han gazabından;

“Seni demir kafes içine koyup Bursa şehrine götürürdüm” deyince hemen Timur ateş gibi olup bir demir kafes içinde Yıldırım Han’ı haps edip Acem diyarına götürmeye niyet etti Seyyid Muhammed Hacı Bektaş bin Seyyid.

Üçüncü gün Yıldırım Han üzüntüsünden ateşli sıtmaya tutulup demir kafes içinde vefat etti.

Ardınca Çelebi Sultan Mehmed, kırk bin nâmlı ve seçkin asker ile Timur ordusuna yetişip öyle bir satır vurdu ki bütün Tatar askeri kılıçtan geçti.

Timur Amasya taraflarına kaçtı

Timur Amasya taraflarına kaçtı. Kılıç artığı olan esir Tatarlara ölülerinin derilerini yüzdürüp derilerinden çadır yaptırdı. Çelebi Mehmed Han, Tatar derilerinin gölgesinde oturup baba-sının intikamını aldı. Hâlâ o ovaya “Taşak ovası” derler. Zira Tatar derileri zekerleri, taşakları ve yumurtalarıyla yüzülüp gölgelik olduğundan “Taşak sahrası” derler. Daha sonra babasının cenazesini Tatarlar elinden alıp, ılgar ile Bursa’ya getirip baba-sının camii sahasında defn etti. Üzerine büyük bir türbe yapmıştır, ziyaretgâhdır.

Yıldırım Bayezid Han ziyaret yeri Allah’ın rahmeti ve bağışlaması ona olsun.

Sultan IV. Murad Han, nur dolu mezarına varıp ziyaret ettiğinde;

“Ne böyle padişahane yatarsın. Osmanoğlu’nun ırzın ayaklar altına serip Tatar elinde namusumuzu alçalttın” diye sandukasına bir tepik vurunca “Bre meded, ayağım” diye IV. Murad bağırıp çağırmaya başlamış. O gün nikris hastalığına yakalanıp sonunda ölümüne sebep o oldu.

Yıldırım Han’ın saltanat müddeti

Sene 14 ve ömür müddeti 67 sene. Yetmiş sancak yeri Türk eşkıyâsmdan ve kefere düşmanlarından feth edip 600 hutbesi okunur Sâm dengi bîr padişah idi. Ama; “Kaza gelince göz kör olur.”

Beyt:

Edemez def sakınmakla kazayı kimse Bin sakınsan yine ön son olacak olsa gerek

Yıldırım Han vezirleri

Yıldırım Han zamanındaki şairleri bildirir

Yıldırım Han zamanındaki âlimleri,

sâlihleri ve büyük velileri bildirir

Mevlânâ Şeyh Şehâbeddin-i Sivasî: Yıldırım Han âlimlerindendir. Nice yüz cilt değerli kitaplarından başka bir Kur’an tefsiri yazmıştır ki sanki Tefsir-i Cerîrî’dir. Kendileri Ayasluk’da gömülüdürler.

Mevlânâ Kutbeddin-i İznikî: Timur ile çok mücadele edip susturmuştur. İznik’te gömülüdür.

Şeyh Hacı Bayram-ı Velî: Karaçubuk Nehri kenarında Sol adlı bir köyde dünyaya gelmiştir. Bayramı tarikatının kurucusudur. Yıldırım Han zamanında Ankara Kalesi içinde büyük türbesinde medfundur. Şeyh Hamid hazretlerinden icazet almıştır.

Simavnazâde Şeyh Bedreddin (Abdülaziz oğlu İsrail oğlu Mahmud oğlu): Yıldırım zamanında ilim deryası idi.

Mevlânâ Fahreddin el-Acemî: Seyyid Şeriften ilim tahsil etmiştir. Edirne’de gömülüdür.

Şeyh Abdürrahim (Emir Aziz-i Merzifonî oğlu): Mahlasları Rumî’dir. Yine Merzifon’da gömülüdür.

Şeyh Pir İlyas-ı Amasyavî; yine Amasya’da gömülüdür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz